Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kovászos uborka ezer csodája
  2017-06-27 10:20:19, kedd
 
  Az egyikünk a tormára, a másik a fokhagymára esküszik, de becsületbeli ügy a kenyér kiválasztása is. Levest készített már kovászos uborkából?
A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. Hiszen nem csak édes-savanyú vagy szimplán savanyú, mint a többi tartósított zöldség, hanem sokkal több annál. Az uborka a mennybe megy kovászolás közben, egyszerre lesz sós, savanyú, kicsit csípősen-erjedt, és akkor még csak az az ízről beszéltünk.
Az igazán jó kovászos uborkának a legfontosabb tulajdonsága, hogy kívül roppan, maximum belül válik ruganyossá kissé. Mindenki más ételhez érzi elengedhetetlen kiegészítőnek, ki a krumplis tésztát, ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Mi történik az üvegben?

Mint sok más hasonló konyhai eljárás során, a kovászoláskor is voltaképpen utat engedünk a baktériumoknak, hogy megtámadják és ízében megváltoztassák az általunk választott ételt. De nem akárhogy: a tejsavbaktérium az, amit erre a munkára az uborka esetében szánunk.
A tejsavas fermentációt indítja be a kenyér, kiválóan alkalmas erre a célra, többek között magas cukortartalma miatt is. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka bevagdosott-szurkált szövetei közé.


A kovászos uborka ezer csodája

Az egyikünk a tormára, a másik a fokhagymára esküszik, de becsületbeli ügy a kenyér kiválasztása is. Levest készített már kovászos uborkából?
A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. Hiszen nem csak édes-savanyú vagy szimplán savanyú, mint a többi tartósított zöldség, hanem sokkal több annál. Az uborka a mennybe megy kovászolás közben, egyszerre lesz sós, savanyú, kicsit csípősen-erjedt, és akkor még csak az az ízről beszéltünk.
Az igazán jó kovászos uborkának a legfontosabb tulajdonsága, hogy kívül roppan, maximum belül válik ruganyossá kissé. Mindenki más ételhez érzi elengedhetetlen kiegészítőnek, ki a krumplis tésztát, ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Na de kinek van igaza?


A kovászos uborka alapanyagai


Mint sok más hasonló konyhai eljárás során, a kovászoláskor is voltaképpen utat engedünk a baktériumoknak, hogy megtámadják és ízében megváltoztassák az általunk választott ételt. De nem akárhogy: a tejsavbaktérium az, amit erre a munkára az uborka esetében szánunk.
A tejsavas fermentációt indítja be a kenyér, kiválóan alkalmas erre a célra, többek között magas cukortartalma miatt is. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka bevagdosott-szurkált szövetei közé.


A tejsav kifejezetten a magas hőmérsékletet szereti, ezért készül a kovászos uborka általában a tűző napon. Ha valóban sikerül olyan körülményeket teremteni, amelyek a számára kedvezőek, az erjesztés során kiirtja a más jellegű folyamatokat beindítani vágyó egyéb baktériumokat, ettől lesz a kovászos uborka jellegzetes, egyedi ízű.
Tiszta környezet

A fent leírtak miatt fontos a tiszta környezet: nem akármilyen baktériumot akarunk szaporítani,
a tejsav lehetséges ellenségeit ki kell irtani.
Az uborkákat ezért áztatjuk előbb hideg vízbe, majd sikáljuk le egy kefével alaposan, egyenként. A befőttesüveget nagyon forró vízzel kell kimosni, majd sütőben kiszárítani.
Vágni vagy szúrni?

A tisztogatás után az uborkák két végét le kell vágni. Én úgy tanultam, hogy ezen a ponton minden egyes darabot meg kell nyalni, mert ha csak egy megkeseredett példány kerül az üvegbe, elrontja a többit is. Persze nyalogatás után újra a csap alá tartom mindegyiket. Ezután következik a metszés. Van, aki a végéig bevágja keresztben, hogy éppen csak egy szál tartsa az uborkákat egybe. Más villával szurkálja be. Van, aki a kétoldali bemetszésre esküszik.
Kenyér vs. krumpli

Szenvedélyes viták tudnak kialakulni a körül is, ki-mit tesz bele az erjesztés elősegítéséül. A leggyakrabban fehér kenyeret írnak elő a receptek, de van, aki a rozsra esküszik, más fontosnak tartja, hogy a kenyér száraz legyen, vagy ha mégsem az, megpirítsuk, mielőtt az üvegbe tesszük.
A másik vallás hívei úgy tartják, a felszeletelt krumpli a legjobb erjesztő.
Kémiai szempontból ez nem feltétlen igaz, hiszen a krumplinak jóval kisebb a cukortartalma, mint a kenyérnek, és lassabban is oldódik ki belőle a sós vízben, mint a kenyérből. Valamiféle sós-savanykás uborka lesz ilyenkor a végeredmény, de biztosan nem igazi kovászos.


ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Na de kinek van igaza?






A tisztogatás után az uborkák két végét le kell vágni. Én úgy tanultam, hogy ezen a ponton minden egyes darabot meg kell nyalni, mert ha csak egy megkeseredett példány kerül az üvegbe, elrontja a többit is. Persze nyalogatás után újra a csap alá tartom mindegyiket. Ezután következik a metszés. Van, aki a végéig bevágja keresztben, hogy éppen csak egy szál tartsa az uborkákat egybe. Más villával szurkálja be. Van, aki a kétoldali bemetszésre esküszik.
Kenyér vs. krumpli

Szenvedélyes viták tudnak kialakulni a körül is, ki-mit tesz bele az erjesztés elősegítéséül. A leggyakrabban fehér kenyeret írnak elő a receptek, de van, aki a rozsra esküszik, más fontosnak tartja, hogy a kenyér száraz legyen, vagy ha mégsem az, megpirítsuk, mielőtt az üvegbe tesszük.
A másik vallás hívei úgy tartják, a felszeletelt krumpli a legjobb erjesztő.
Kémiai szempontból ez nem feltétlen igaz, hiszen a krumplinak jóval kisebb a cukortartalma, mint a kenyérnek, és lassabban is oldódik ki belőle a sós vízben, mint a kenyérből. Valamiféle sós-savanykás uborka lesz ilyenkor a végeredmény, de biztosan nem igazi kovászos.




Felmagzott kaprot mindenki tesz az uborkához, a további fűszerezésben viszont ahány nagymama, annyi módszer létezik. A következő fűszerek között mehet a vita: fekete egész bors, torma, csombor, erős paprika, fokhagyma, zellerszár, koriandermag, mustármag és így tovább. Az én nagymamám meggyleveleket tett a kovászos uborkához, de hallottunk már olyanról is, aki félig érett szőlőfürtöt vagy szőlőlevelet ad az üvegbe.
Csak a napfény?

Általában előírás, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz: az erjedéshez nem kell tűző napfény, csak 25-43 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg. Ha túl sok meleg éri, az erjedési folyamat leállhat, vagy az uborkák túlérhetnek, és pépessé puhulhatnak. Ha viszont megfázik, leállhat az érés.
Olyan helyet kell hát neki keresni az ablakban, erkélyen vagy a kertben, ahol egyenletes melegben lehet.
Ha az éjszakák még nagyon hidegek, esténként jobb bevinni az üvegeket, nehogy megfázzanak. Ha pedig elromlana az idő, elég belangyosítani a sütőt, lekapcsolni, majd beletenni az üveget.

Én idén az alábbi receptet követtem.
A kovászos uborka utóélete

Az nem újdonság, hogy a kovászos uborka nem csak magában vagy zsíros kenyéren fekszik jól, de az utóbbi években rengeteg étterem nyári menüjén szerepel leves formájában. Én a balatonszemesi Kistücsökben ettem tavaly nyáron, 38 fokos hőségben, és frissítőbb volt, mint ha belecsobbantam volna a Balatonba. Sokféle recept létezik, ki csak az uborka saját levét használja, más joghurttal, kefirrel keveri, vagy húslevessel. Az alábbi egy szimpla módszer, igazi kánikulai ebédnek való, még a tűzhelyet se kell hozzá bekapcsolni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Címkék: megváltoztassák, elengedhetetlen, tejsavbaktérium, balatonszemesi, belecsobbantam, belangyosítani, elkészítésének, baktériumoknak, meggyleveleket, befőttesüveget, elősegítéséül, kiegészítőnek, megkeseredett, fűszerezésben, leggyakrabban, kovászoláskor, cukortartalma, elszaporodott, baktériumokat, hőmérsékletet, körülményeket, kiválasztása, esszenciális, tulajdonsága, becsületbeli, megemészteni, felszeletelt, folyamatokat, koriandermag, fermentációt, szőlőlevelet, szenvedélyes, kifejezetten, legfontosabb, kistücsökben, tartósított, fokhagymára esküszik, kenyér kiválasztása, kovászos uborka, egyetlen savanyúság, többi tartósított, mennybe megy, legfontosabb tulajdonsága, krumplis tésztát, hekket képtelen, húslevesé vagy, általunk választott, uborka esetében, tejsavas fermentációt, tejsav kifejezetten, magas hőmérsékletet, tűző napon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jó éjszakát  Bounty krémes  Julian Brass gondolata  Alvó cicák  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Alázat  Reggel van  Mi lenne ha  Próbálj meg ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kövesd a cowboyt!  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Radikális szeretet  Akarat  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Reménység és erő Krisztustól e...  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  A sors  Még csak most kezdődik a nap  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Gonosz démon-álarc  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szívem  Reggel van  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Png kislány  Png kutya  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem tudhatod  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 20  Fekete-erdő desszert  Hazára minden embernek szükség...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Neked tudnod kell  Őrizkednünk kell...  Bounty krémes  Szép álmokat!  Akik bántanak téged  Png fotel  Facebookon kaptam Mírjam barát...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m... 
Bejegyzés Címkék
fokhagymára esküszik, kenyér kiválasztása, kovászos uborka, egyetlen savanyúság, többi tartósított, mennybe megy, legfontosabb tulajdonsága, krumplis tésztát, hekket képtelen, húslevesé vagy, általunk választott, uborka esetében, tejsavas fermentációt, tejsav kifejezetten, magas hőmérsékletet, tűző napon, számára kedvezőek, erjesztés során, fent leírtak, tiszta környezet, tejsav lehetséges, uborkákat ezért, kefével alaposan, befőttesüveget nagyon, tisztogatás után, ponton minden, megkeseredett példány, végéig bevágja, szál tartsa, uborkákat egybe, kétoldali bemetszésre, erjesztés elősegítéséül, leggyakrabban fehér, rozsra esküszik, kenyér száraz, üvegbe tesszük, másik vallás, felszeletelt krumpli, legjobb erjesztő, krumplinak jóval, további fűszerezésben, következő fűszerek, kovászos uborkához, uborkát tűző, erjedési folyamat, uborkák túlérhetnek, alábbi receptet, utóbbi években, balatonszemesi Kistücsökben, uborka saját, szimpla módszer, megváltoztassák, elengedhetetlen, tejsavbaktérium, balatonszemesi, belecsobbantam, belangyosítani, elkészítésének, baktériumoknak, meggyleveleket, befőttesüveget, elősegítéséül, kiegészítőnek, megkeseredett, fűszerezésben, leggyakrabban, kovászoláskor, cukortartalma, elszaporodott, baktériumokat, hőmérsékletet, körülményeket, kiválasztása, esszenciális, tulajdonsága, becsületbeli, megemészteni, felszeletelt, folyamatokat, koriandermag, fermentációt, szőlőlevelet, szenvedélyes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 593 db bejegyzés
e év: 2927 db bejegyzés
Összes: 128157 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8161
  • e Hét: 61141
  • e Hónap: 114813
  • e Év: 393038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.